Udruga ljubitelja stripova StripOs osmislila je 2020. projekt Pas koji je nosio petarde na leđima. U suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, i Udrugom obitelji djece s autizmom „Dar“ Osijek, djevojčice i dječaci iz Udruge “Dar“: T. L., Mihael, Sven, Ana, Sara Horvat, Dominik, Sven P., te Domagoj Barinić, su na radionicama crtanja stripa 2020. uz mentorstvo vukovarskog strip-crtača Nenada Barinića, nacrtali strip na 8 stranica, o psu koji radi kao raznosač petardi.

Strip je nastao po predlošku priče o psu Zumi, koji po naredbi svog vlasnika donosi petarde na leđima skupini odraslih, kod kojih probudi svijest o tome da se i djeca s autizmom boje petardi i da ih ne treba koristiti čineći time dobro i djeci iz autističnog spektra i životinjama. Scenarij je napisao Svetozar Toza Obradović (1950-2020).

Izložba ovog stripa prezentirana je u prosincu 2021. u mjestima Hrvatske i regije: Čepin, Osijek, Vinkovci, Mirkovci, Vukovar, Zagreb, Novi sad, Odžaci, Pirot, Sarajevo, Tešanj i Podgorica.

Krajem prosinca 2022. a ponegdje i u siječnju 2023. izložba je bila postavljena u narodnim knjižnicama mjesta: Županja, Buje, Umag, Novigrad, Pula, Hvar, Sinj, Kutina, Dvor, Popovača, Lipik, Duga resa, Vrbovsko, Belišće, Zagreb (Voltino), Bistra, Samobor, Vrbovec, Sveti Ivan Zelina, Jastrebarsko, Šibenik, Varaždin, Donji Miholjac, Blato, Metković, Kutjevo, Ilok, Požega, Korčula, Opuzen, Ploče, Ston, Dubrovnik, Mljet, Murter, Knin, Tisno, Drniš, Primošten, Bjelovar, Đakovo, Virovitica, Koprivnica, Biograd na Moru, Pag, Ražanac, Novigrad, Zadar, Kali, Nova Gradiška i Brodski Stupnik.

Nacrtanim stripom, djeci s autizmom omogućujemo direktno sudjelovanje u kulturnim aktivnostima. Tekst nas uči što je autizam. Tajna poruka stripa je da se djeca s teškoćama u razvoju boje pucanja petardi.

Strip nije niti će biti objavljivan na internetu, može se vidjeti jedino na mjestima postava izložbe, prošle, ove i idućih godina. Uz izložbu, posjetiteljima se besplatno dijeli katalog. Ove godine podijelili smo ih 5500.

Izložba 2022. je sufinancirana sredstvima odjela za kulturu Županje, Duge Rese, Vrbovskog, Iloka, Donjeg Miholjca, Koprivnice i Požeško-slavonske županije. Pomogli su: Igor Vuksanić Vuksa, Mario Spajić, Igor Moker, Mefa, Ivano i Mikica. Organizirali Sanja Beraković i Željko Gašić.Add Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this